Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’TA BÜYÜKBAŞ HAYVANLARA ŞAP AŞISI YAPILIYOR…   
SAMSAT’TA BÜYÜKBAŞ HAYVANLARA ŞAP AŞISI YAPILIYOR…

          Samsat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erdal Yılmaz, ilçe genelindeki 20 günden büyük bütün büyükbaş hayvanların şap hastalığına karşı aşılandığını söyledi.

 

Yılmaz yaptığı açıklamada, 2011 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında, Samsat merkez ve köylerinde, halk arasında “tabak hastalığı” adı verilen, Sonbahar dönemi şap aşılaması kampanyasının başladığını ifade etti.

 

Yılmaz, “Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt veriminde %15, et veriminde ise  %10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup % 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların, İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde, altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.” dedi.

 

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmak zorunda olduklarını belirten Yılmaz, aksi durumda idari para cezası hükmünün mevcut olduğunu kaydetti.

 

 

Kurban Bayramı öncesi üreticilerin daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden Yılmaz, aşı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyeceğini belirterek sevk edilecek hayvanların en az 15 gün önceden aşılanması gereklidir sözlerine ekledi.

 

 




Gönderen Editör, Çarşamba, 05 Ekim 2011 12:50, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri