Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’TA NÜFUS HIZLA AZALIYOR   
SAMSAT’TA NÜFUS HIZLA AZALIYOR

           Günümüzde insanlar daha rahat bir ortamda yaşamlarını sürdürmek veya çeşitli nedenlerle göç etme durumunda kalabilmektedirler.

 

            Bunlar genellikle güvenlik, daha çok özgürlük, eğitim, sağlık, istihdam gibi nedenlerle insanlar bir arayış içerisine girmekte ve yaşadıkları yerden daha büyük yerleşim birimlerine göç hareketliliği yaşanmaktadır.

 

            Köylerden kentlere doğru bir göç hareketliliği ülke geneline paralel bir hareketlilik sayılır. Bu durum bir anlamda normal karşılanabilir. Ancak, kentten köye göç veya bir bölgenin kenti veya köylerinden göç yaşanıyorsa ciddi bir araştırma konusu yapılması ve göçün altında yatan gerçeklerin araştırılması gerekir.

 

            Bazen de tersine göç gözlenebiliyor. Buna en güzel örnek komşu ilimiz Şanlıurfa’da yaşanmıştır. 1990’lı yıllara kadar göç veren Şanlıurfa’da tarım, sanayi ve sosyal olarak yaşanan gelişmelerle birlikte bir müddet göçlerde durgunluk yaşanmış, günümüzde göç alan il durumuna gelmiştir.

            

 

 

            Samsat ilçemiz ilçe olduğunda köylerinde 5.901 kişi yaşamaktaydı. Bugün köylerinin nüfusu 5.505 olarak tespit edilmiştir. Yani yarım asır önceki durumundan bile daha gerilemiştir.

 

            Ancak ilçe geneline baktığımızda 1960’tan 2000 yılına kadar sürekli artış gözlenmekteyken, 2007 yılı sayımında düşüş olduğu tespit edilmiştir. Son üç yılda ise ilçe genelinde nüfusumuzda düşüşün olduğu görülmektedir.

 

            Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Veri Tabanına göre 2008 yılında Samsat ilçe merkezi, köyler ve genel toplamda düşüş olduğu görülmektedir.

 

            Samsat ilçe merkezinde 2007 yılında nüfus 4.654 iken, 2008 yılında az bir artışla 4.720 olmuş, 2009 yılında 4.455’e gerilemiş ve 2010 yılında 4.367’ye gerilemiştir.

 

            Köylerimizin toplamında 2007 yılında nüfus 5.702 iken, 2008 yılında yine az bir artışla 5.879 olarak hesaplanmış, 2009 yılında 5.798’e gerilemiş ve 2010 yılında 5.505’e gerilemiştir.

 

            2000 yılı nüfus sayımında ilçe genelinin nüfusu 12.541 olarak tespit edilmişten, 2010 yılında bu rakam 9.872’e gerilemiş, son 25 yılda ilk kez dört basamaklı sayıya gerilemiştir.

 

            Verilen rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu internet sayfasından alınmış, gerçek rakamlardır. Yapılacak bir alan çalışmasında da Samsat ilçesinden başka il veya ilçelere göçün yaşandığı görülecektir.

 

            Bazı işyerlerinin camlarında, “Satılık Konut Ev”, “Devren Satılık Dükkân” veya birçok evin duvarında “Satılık Ev” yazısını görmek mümkün. Gerek resmi rakamlar ve gerekse alan çalışmasında; Samsat ilçesinden bir kaçışın yaşandığı gerçeği göze çarpmaktadır.

 

            Bu durumun altında yatan temel nedenler olarak; işsizlik, eğitim, sağlık, şehir hayatının büyüklüğünden doğan daha çok demokrasi, insan hakları ve özgürlük, kültürel ve sosyal hayatın yetersizliği gibi faktörler sayılabilir.

 

            Tütüne getirilen kota ve peşinden tamamen tütüncülüğün ortadan kaldırılması, arazi dağılımındaki dengesizlik, ilçenin yarım ada olması nedeni başka il veya ilçeyle ulaşım bağlantısı ve transit geçişinin olmaması, insanların çocuklarına daha iyi bir eğitim imkânı sunmak istemeleri, daha güvenli bir yerde yaşamak istemeleri, sağlık hizmetlerine daha kısa sürede ulaşabilme ve daha iyi bir sağlık hizmetinden faydalanmak istemeleri… gibi faktörlerden dolayı Samsatlı vatandaşlar özellikle Adıyaman merkeze taşınmaktadırlar. Bu durum beraberinde esnafların iş yapamamalarına, işsizlerin iş bulamamalarına, hayatın daha da pahalılaşmasına ve sonuçta daha çok insanın Samsat’tan göç etmek istemesine neden olmaktadır.

 

            Bütün bunların akabinde çeşitli hizmetlerin durmasına da neden olmaktadır. Samsat ilçesinde bu süreç Adliye’nin kapanması ile başlamış, Meteorolojinin kapanması,  PTT’ nin küçülmesi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında personelin biraz daha azalması ile devam etmektedir.

 

            Bir gün Samsat’ta tersine bir göç yaşanır mı bilinmez ama şu anda Samsat’tan bir göçün ve kaçışın yaşandığı acı bir gerçek.

 

            Bakalım önümüzdeki süreçte “küçük olsun benim olsun” düşüncesi mi ağır basacak, yoksa ciddi önlemler alınarak “Samsat hepimizin, kardeşçe yaşayıp, her birlikte büyüyelim” mantığı mı ağır basacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Gönderen Editör, Pazar, 05 Haziran 2011 19:28, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri