Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’TA NOHUT EKİLİŞYERİNDE HASTALIK TESPİT EDİLDİ   
SAMSAT’TA NOHUT EKİLİŞYERİNDE HASTALIK TESPİT EDİLDİ

             Adıyaman’ın Samsat ilçesinde Mart  ve Nisan aylarında yağışlarının sık ve bol düşmesi, nispi nemin yükselmesi ve havaların bulutlu geçmesinden ötürü nohut ekili alanlarda halk dilinde “bulut aldı” veya “bulut çaldı” olarak bilinen antraknoz hastalığı görüldüğü bildirildi.

 

Samsat İlçe Tarım Müdürü Erdal yılmaz yaptığı açıklamada, yağışların hububat ekilişleri için faydalı olduğunu ancak pamuk ekimi hazırlığı gören pamuk üreticileri ve nohut ekili alanlar için yarardan çok zararlı olduğunu kaydetti.

 

Pamukta yağışların geç ekime neden olduğunu belirten Yılmaz, nohut bitkisinde ise hastalığa neden olduğunu belirtti.

 

Yılmaz “Hastalık görülen alanlarda özellikle geç ekimlerde zamanında mücadele önlemi alınmamıştır. Tarlalarda hastalığın ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bitkileri acilen sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır. Şu an da nohut ekili olan alanlarda münavebe uygulaması yapılarak en az 2-3 yıl aynı tarlaya nohut ekiminden vazgeçilmelidir. Tarla çerisinde sabahları çiğli iken dolaşmamak kültürel tedbirlerden biridir. Ama en etkili yöntem mantar ilaçlaması yapılmasıdır. Çiftçilerimizi 2-3 kez 7-10 gün aralıklarla hava şartları dikkate alınarak ruhsatlı ilaçlarla ilaçlamalıdır. Vatandaşlarımızın başvurmaları halinde, Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından bilgilendirme ve yönlendirme yapılacaktır.” şeklinde konuştu.

 




Gönderen Editör, Perşembe, 21 Nisan 2011 17:31, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri