Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT’IN SAĞLIĞI YERİNDE…   
SAMSAT’IN SAĞLIĞI YERİNDE…

Samsat Sağlık Grup Başkanı Dr. Yunus Emre Türemiş Samsat ilçesinde hizmetlerin daha etkin sunulmasında, son yıllarda ve özellikle de 2010 yılı içerisinde belirgin bir hareketlenme olduğunu belirterek, bilinçlendirme ve koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulmasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

 

Dr. Türemiş yaptığı açıklamada koruyucu sağlık hizmetleri bilincinin oluşmasında; yapılan halk eğitimleri, GAP Havza kapsamında uygulanan projeler, Sağlık Bakanlığınca yürütülen programlar ve sağlık personelinin saha içerisinde aktif diyalog kurup vatandaşları hizmete ulaşım konusunda bilinçlendirmeleri ve sisteme entegre etmeye çalışmalarının etkili olduğunu söyledi.

 

Birinci basamak sağlık hizmetleri olarak,  toplum sağlığı merkezi aracılığı ile gerek çevre sağlığı ve gerekse toplum sağlığını ilgilendiren diğer hususlarında dikkatli ve özenli bir süreç izlenerek sağlık hizmetlerinin sunumu yanında çeşitli başarılı aktivitelerin gerçekleştirildiğini belirten Dr. Türemiş, Samsat ilçe merkezinde 4 bin 503, kırsalda 4 bin 697 olmak üzere toplamda 9 bin 200 kişiye sağlık hizmeti verdiklerini ifade etti.

 

Samsat ilçesinde 3 aile hekimi ve 3 toplum sağlığı hekimi dahil toplamda 35 personel ile sağlık hizmetlerinin sunulduğunu belirten Türemiş, 2010 yılı içerisinde Aile Hekimliği uygulaması yanında koruyucu sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi.

 

Anne sağlığı, aile planlaması, çocuk sağlığı, beslenme, hijyen ve çevre sağlığı, sosyal hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar, ilkyardım ve korunma, özel gün ve haftalar, ağız ve diş sağlığı, yaşlı bakımı ve ruh sağlığı ve benzeri konularda toplum sağlığı merkezi personelinin özverili bir şekilde, halkla iç içe, hem görsel hem de interaktif olarak toplamda 99 seans eğitim verildiğini belirten Sağlık Grup Başkanı Dr. Yunus Emre Türemiş, Bununla kalmayıp her gün yenilenen ve güncellenen sağlık hizmeti ve tıbbi hizmet konularında personel adaptasyonunu sağlamak ve kişisel gelişimi ilerleterek güler yüzlü, kaliteli, yeterli ve standardın altına inmeyecek bir hizmet verilmesi amacıyla bütün  personelimiz seferber olduğunu kaydetti.

 

2009 yılı sonu ve 2010 başlangıcı dönemlerine denk gelen zamanda ‘Domuz Gribi ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ gibi güncel ve önem arz eden hastalıklara karşı gerek görsel iletişim araçları kullanılarak, gerekse de mobil eğitimler ayarlanarak ilçe halkına uyarıcı ve koruyucu eğitimler verildiğini açıklayan Türemiş, 2009 yılına oranla ilçede aşı oranlarında  ilerleme kaydedildiğini, BCG, Hepatit B, 5’li karma, KPA ve Td aşılarında, göç veren bir bölge olup da hedef nüfusumuz yüksek olmasına rağmen ilçemiz verilerinin artış göstermiş olduğunu ve il düzeyinde iyi rakamlar elde edildiğini söylemenin mümkün olduğunu kaydetti.

 

Toplum Sağlığı Hekimleri olarak aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile koordineli bir şekilde aşı düzeylerinin korunması ve arttırılması için gerekli önlemleri almakta ve aşısız bebek, izlemsiz gebe ve çocuk bırakmama gayreti içinde olduklarını söyleyen Dr. Türemiş; “2010 yılı sağlık bakımından Samsat halkı ve sağlık çalışanları açısından önemli ve verimli bir yıl olmuştur. GAP Havza tarafından desteklenerek hayata geçirilen ‘Hepatit B Tarama ve Bağışıklama Projesi’ nin tamamlanarak ilçe halkına eşsiz biz hizmet sunulmuştur. Toplum Sağlığı Merkezimize GAP Kalkınma İdaresi’nin sunmuş olduğu proje faaliyeti imkanlarını değerlendirip ilçe halkı için yapılabilirlik, hizmet kar-zarar oranı ve sağlık alanında ihtiyaç dengeleri göz önünde bulundurularak Hepatit B sıklığını tespit etmek ve gönüllü olarak aşılanmayı kabul eden bireyleri aşılamak üzere bir proje geliştirdik,  Kalkınma İdaresine sunulan projemiz kabul edildi ve 12 aylık bir süre zarfında tamamlanmasına karar verildi. Böylece başarılı bir şekilde projemizi uyguladık.” şeklinde konuştu.

       

            Ülkemizde Hepatit B sıklığı % 3 ile % 8 arasında değiştiğini ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kimi kesimlerinde bu oranın % 10 civarında olduğu belirten Dr. Türemiş, yapılan taramalar neticesinde Samsat ilçesi genelinde Hepatit B sıklığının ülkemiz ortalamasına göre % 6,2 ile normal sınırlarda olduğunu belirtti.

 

            Sağlık hizmetlerini bir üst basamağa çıkararak öncelikle bölgemiz ve ardından tüm ülkemizin sağlık düzeyini çağdaş ve örnek bir seviyeye getirmek için 2011 yılı içinde Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde, yeni bir projenin hayata geçirilmesini destekleyeceklerini belirten Türemiş, kırsalda yaşayan tüm vatandaşlarımız için elzem olduğunu düşündüğümüz ve ‘Sağlıklı Dişler Mutlu Gülüşler’ adını taşıyan bu projenin onay gördüğü takdirde çocuklarımızı ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek, onları ileride karşılaşacakları problemlerden şimdiden kurtarmak ve koruyucu sağlık hizmetlerini genişletmek gayreti içinde olacaklarını ifade etti.

 

Elde edilen sonuçların kendilerine şevk ve azim verdiğini belirten Dr. Y. Emre Türemiş; “Bu hizmetin gerçekleşmesinde öncelikle her türlü imkanı sunarak bizlere çok değerli emekleri olan İl Sağlık Müdürümüz, GAP Kalkınma İdaresi, Samsat Kaymakamlığı,  Müdürlüğümüzün değerli yönetici ve çalışanları ile çalışmaların yürütülüp hayata geçirilmesinde sahada özveriyle çalışan Toplum Sağlığı Merkezimizin çalışanlarına sonsuz saygı ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 

 

 

 

 

   

 

  

 

    

 

   

 

   

 

  

 

   

 

     




Gönderen Editör, Pazartesi, 07 Şubat 2011 11:46, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri