Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSATLI LUCIANUS HAKKINDA BİR KİTAP BİR DE BELGESEL   
SAMSATLI LUCIANUS HAKKINDA BİR KİTAP BİR DE BELGESEL

         Adıyaman Üniversitesi adına, uluslararası Samsatlı Lucianus konulu sempozyumdaki bilim adamlarının konuşmaları kitap olarak yayınlandı.

 

            Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik’in editörlüğünde yayınlanan kitapta Samsatlı Lucianus’un hayatı, eserleri ve dünya felsefesindeki yerinin yanı sıra tarihi Samsat ilçesi hakkında da geniş bilgilere yer verildi.

 

            Çevik yaptığı açıklamada, Lucianus’un ilk çağda yaşamış büyük düşünürlerinden biri olduğunu, 80 civarında kitaba imza attığını, Samsat’ta doğup bir süre orada yaşadıktan sonra dönemin bilim ve düşünce kentlerinde yaşamını sürdürdüğünü Batı’da hakkında binlerce kitap ve bilimsel makale bulunan düşünürün ne yazık ki Türkiye’de pek bilinmediğini belirtti.

 

           Çevik, kendi danışmanlığında ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Selay Production’a yaptırılan belgeselin Samsatlı Lucianus’un tanınmasına büyük katkıda bulunacağına inandığını ifade etti. Çevik, İngilizce ve Türkçe hazırlanan belgesel filme yerli ve yabancı çok sayıda bilim insanının katkı sağladığını da belirtti.

 

           Batı dünyasında gösterilen ilginin ülkemizde de gösterilmesinin insanlığın ortak mirasına saygı adına önemli olduğunu vurgulayan Çevik şunları söyledi;

 

            “Lucianus Samsatlı olup, bilim tarihinde de bu isimle anılmaktadır. Bir tür bilim kurgu romanı sayılabilecek tarzın da öncülüğünü yapmış olan Lucianus bu yönüyle Batı düşünce tarihinde bir ütopya geleneği başlatmıştır.  Avrupa’da Rönesans ve reform hareketlerinde öncü olan birçok düşünürün hümanist anlayışlarının Lucianus’un insanı merkeze alan ironi ve eleştirel düşüncesinden etkilendiği bilinmektedir. Çünkü o dönemde en çok okunan yazarlardan biri Samsatlı Luciauns’tur. Lucianus kitaplarında her türlü putperestliği alay konusu etmiş ve dönemin felsefe anlayışlarını dogmatik davranmakla suçlamıştır. Onun bu tutumu Katolik kilisesi tarafından okunması yasaklanan yazarlar listesine alınmasına ve Protestanlık mezhebinin de başyazarı olmasına yol açmıştır.

 

             Üniversite olarak böylesine etkin bir düşünürün ülkemizde de tanınması amacıyla uluslar arası bir sempozyum düzenledik ve sempozyum bildirilerini kitaplaştırdık. Bunun ardından yayımı tamamlanan Samsatlı Lucianus belgeselinin de bu amaca ayrıca hizmet edeceği muhakkaktır.” 

 

 

 




Gönderen Editör, Cuma, 03 Temmuz 2009 05:55, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri