Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERYÜZ YILLARDIR AVRUPAYI ETKİLEYEN SAMSATLI DÜŞÜNÜR İÇİN BELGESEL HAZIRLANIYOR…   
YÜZ YILLARDIR AVRUPAYI ETKİLEYEN SAMSATLI DÜŞÜNÜR İÇİN BELGESEL HAZIRLANIYOR…

 

 

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, Samsatlı Lucianus’un felsefi kişiliği ve yaşam öyküsünü konu edinen bir belgesel film çekimi yapıldığını söyledi.

 

Bundan yaklaşık 2 bin yıl önce (M.S.120-180) yaşamış olan Samsatlı Lucianus’un Türkiye’de hak ettiği ilgiyi nihayet görmeye başladığını söyleyen Çevik, geçtiğimiz Ekim ayında Adıyaman Üniversitesinde Oxford, Kent ve Barcelona üniversiteleri gibi dünyanın saygın bir çok üniversitesinden uzmanın katıldığı uluslararası bir sempozyum yapıldığını hatırlatarak Samsatlı Lucianus’un değişik yönleriyle 30 civarında bildiri ile anlatıldığını kaydetti.

 

Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından desteklenen sempozyumun bildirilerinin yakında kitap olarak yayınlanacağını belirten Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Çevik, Lucianus’un felsefi kişiliği ve yaşam öyküsünü konu edinen bir de belgesel film çekimi yapıldığını ifade etti. Adıyaman Üniversitesi, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile yürütülen belgesel filmin çekimini Selay Prodüksiyon şirketi yapmaktadır.

 

Belgeselin danışmanlığını üstlenen Çevik, “Avrupa’nın bu günkü düşünce yapısının oluşumunda çok büyük katkısı olan Lucianus ile ilgili belgesel ve sempozyum çalışmalarının gerçekleşmesinde Adıyaman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz’ün katkıları görmezden gelinemez.” dedi.

 

Çevik, “Ortaçağ Avrupa’sının kilise baskısından kurtulmasını sağlayan dönemin Erasmus, Thomas More, Voltaire gibi çok sayıda hümanist düşünce insanının kilise baskısına başkaldıran reformcu ve akılcı anlayışlarını Lucianusun eserlerinden almışlardır. Miladi 120 ile 180 yılları arasında yaşamış olan Samsatlı Lucianus’un, sahte dindarlığı ve sahte ahlaklılığı acımasızca eleştirmesi eserlerinin 15. ve 16. Yüzyılda Katolik kilisesi tarafından yasaklanmasına neden olmuştur. Ancak buna rağmen Protestanlığın Katolikliğe karşı ortaya çıkışını engelleyememiştir.” şeklinde konuştu.

 

Lucianus’un Avrupa düşüncesi üzerindeki etkilerini konu edinen çok sayıda bilimsel çalışmanın olduğunu, “Lucianizm” geleneğinin bu gün yeniden ele alındığını ve bu çerçevede 13-17 Nisan 2009’da Brezilya’nın Belo Horizonte kentinde Universidade Federal de Minas Gerais üniversitesi tarafından ‘Lucian and the Lucianic Tradition’ (Lucianus ve Lucianuscu Gelenek) konulu bir uluslar arası sempozyumun düzenleneceğini hatırlatan Çevik, “Bu gün hala batı dünyasında Lucianus geleneği sürmektedir. Tertiplenen sempozyuma bir bildiri ile katılacağız... Lucianus’un felsefi kişiliği ve Avrupa düşüncesindeki etkilerini konu edinen bir kitap projesi üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa’da bu kadar ilgi gösterilen Samsatlı Lucianus’un ülkemizde de hak ettiği ilgiyi göstermesi için yoğun bir çaba içerisindeyiz.” dedi.

 

 




Gönderen Editör, Perşembe, 05 Mart 2009 11:24, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri