Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERANTEPFISTIĞI TARLASINDA AYNI ANDA ÜZÜM VE BİBER DE YETİŞTİRİLİYOR   
ANTEPFISTIĞI TARLASINDA AYNI ANDA ÜZÜM VE BİBER DE YETİŞTİRİLİYOR

 

Adıyaman’ın Samsat ilçesine bağlı Çiçek köyünde bir çiftçi aynı tarlada üzüm ve yeşilbiberi birlikte yetiştiriyor.

Çiçek köyü Doğanlar mezrasında yaşayan Ercan Avcı isimli çiftçi 10 dönümlük arazisinden daha fazla verim elde etmek için proje geliştirdi. Antepfıstığı gelirinin yüksek olduğunu düşünen Çiftçi tarlasına Antepfıstığı dikmeye karar verdi. Ancak, ekonomik gelir elde edilebilmesi için uzun yıllar gerektirdiğinden aynı tarlada yüksek sistem modern bağcılık yapmaya karar verir. Bir buçuk yılda üzüm geliri elde eden çiftçi bununla da kalmayıp bağ ve fıstık fidanlarına zarar vermeyecek şekilde yeşilbiber ekti ve yüksel rekolteli biber elde etti.

Bir eğitimci olan Ercan Avcı isimli çiftçi amacının dar alanda yüksek gelir elde ederken, böyle bir sistemi çevredeki vatandaşlara öğretmek olduğunu ifade etti.

Ercan yapmış olduğu açıklamada, "Kuru tarımdan sulu tarıma geçme kararı aldım. İnsanlara örnek olmak istedim ve 17 ay önce diktiğim bağdan ilk ürünü elde ettim. Damlama sulama sistemi ile sulama yapıyoruz. Üzümlerimiz hem iç piyasada tüketilir hem de ihracata uygundur. Dördüncü yılda 100 kilogram elde edilebilen bir türdür. Bağımız ikinci yılda kendini amorti ediyor. Bağların arasına da biber ektik ve bununla birlikte 10 aileyi de istihdam etmiş oluyoruz. Asıl amacım Antepfıstığı yetiştirmektir. Diktiğim fidanlar gelecek yıl aşılanacak ve yedinci yılında meyve verecek. 15 yıldan sonra üzüm bağlarımızı sökecek ve sadece Antepfıstığı yetiştireceğiz. Şu anda Adıyaman piyasasında biber ve üzümlerimizi pazarlıyoruz. Bu üzümün bir özelliği de Ocak ayına kadar dalında kalıyor olmasıdır. Örnek bu projemizin bütün çiftçilerimiz tarafından uygulanmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

 

Kaynak: İHA

 

 

 

 




Gönderen Editör, Çarşamba, 11 Ekim 2023 06:56, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri