Son mesaj - Gönderen: Editör - Çarşamba, 01 Şubat 2017 09:01
Bazı insanlar alçak gönüllüdür, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür...
Haberler

HaberlerGÜNCEL HABERLERSAMSAT'TA BAYRAM TAPLAMASI TELAŞI BAŞLADI   
SAMSAT'TA BAYRAM TAPLAMASI TELAŞI BAŞLADI

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde her yıl Ramazan ayının son haftasında yapılan bayram taplaması telaşı başladı.

 

Adıyaman il merkezi ve diğer ilçelerde de bayram taplaması yapılsa da Samsat ilçesine has bir yiyecek olan ve sadece Ramazan Bayramı öncesinde yapılan bayram taplaması yapımı için köylerde yaşayan vatandaşlar el yapımı fırınları tercih ederken, ilçe merkezindeki vatandaşlar pide fırınlarını tercih ediyor. Vatandaşların Ramazan ayının son ayını tercih etmeleri nedeni ile fırıncılar randevu usulü ile çalışıyorlar. 

 

Son zamanlarda "Samsat Gevreği" de denilen bayram taplaması un, yağ, susam ve çörek otunun karışımı ile yapılmakta ve yaz aylarında bölgede doğal olarak yetişen sarı renk veren bir otun sürülmesiyle yapılmaktadır.

 

Ramazan bayramının habercisi durumunda olan ve bayrama has olan bu yiyecek doğal ortamda aylarca bozulmadan kaldığından vatandaşlar ortalama 50 kilogram un kullanmakta ve Ramazan bayramı sonrasında sıcak ve soğuk içeceklerle birlikte tüketmektedirler.

 

Bazen birkaç ailenin bir araya gelerek taplama yapmaları imece ruhunu yeniden canlandırırken, sosyal dayanışma ve kaynaşmayı da sağlamaktadır. Yorucu bir iş olmasına karşılık eğlenceli geçen bu çalışmanın nesillerden beri süre geldiği belirtilmektedir.

 

 

 

 

 




Gönderen Editör, Cuma, 10 Temmuz 2015 09:08, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
Samsat Haber @ Fahrettin ÇELİK

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it

Haber Siteleri